Študentska konferenca – DRUŽBA 4.0

Študentski svet Mednarodne fakultete za družbene in poslovne študije ter Študentski svet B2 Visoke šole za poslovne vede sta v četrtek, 11. aprila 2019, izvedla 9. KoME študentsko konferenco, ki je potekala pod naslovom »DRUŽBA 4.0«. V luči razvoja in dogajanja Družbe 4.0, so se udeleženci študentske konference seznanili z mišljenji in ugotovitvami na področju podjetništva, inovativnosti, umetne inteligence, digitalizacije, medicine in zdravstva, računalniških algoritmov ter drugih področij.

Po pozdravnem nagovoru dekana MFDPŠ doc. dr. Srečka Natka in predstavnikov Študentskega sveta MFDPŠ, je direktorica Celjskega mladinskega centra Sonja Majcen, predstavila možnosti mobilnosti za mlade in spregovorila o kompetencah prihodnosti. Študente je spodbudila zlasti k pridobivanju neformalnih kompetenc ter izpostavila njihov pomen pri pridobivanju zaposlitve.

Zbrane je navdušilo slovensko start up podjetje Cafelier, d. o. o. Allen Robnik je predstavil svojo podjetniško idejo razvoja produkta, ročke za hitro elektronsko čiščenje kavnih avtomatov. Spregovoril je o pridobivanju investicijskih sredstev in mentorstvu v ABC acceleratorju, kar je bilo za študente še posebej zanimivo.

Kako z uporabniki komunicirati v digitalni dobi je povedala vodja digitalnega bančništva v Sberbank Barbara Franko ter predstavila razvoj interneta v zadnjih 30 letih in nove pristope bank. Izpostavila je digitalno identiteto in možnosti, ki jih bomo lahko državljani Evrope koristili v kratkem.

 Na konferenci je sodeloval tudi dr. Robert Ličen, dolgoletni manager v zasebnih in javnih podjetjih, trenutno zaposlen v Podjetniškem centru Pegasus, ki je spregovoril o naravnem vodenju zaposlenih (Native leadership). Ta odnos vodja-zaposleni primerja z odnosom starša z otroki. Poudaril je pomen vrednot pri vodenju in dodal, da mora biti vodja najprej človek, šele nato je lahko dober vodja.

Zadnji gost je bil ustanovitelj in generalni direktor MIK Celje Franci Pliberšek, ki je predstavil družbeno odgovorno delovanje njihovega podjetja. Slednje udejanjajo skozi izboljševanje kakovosti bivanja, pomočjo socialno šibkejšim z zagotavljanjem letovanja 100 otrok letno na morju in podporo športu.

Dogodek so študentje sklenili s predstavitvijo konferenčnih prispevkov in podelitvijo nagrade za najboljši prispevek.