Okrogla miza »Nova družbena gibanja in pravice žensk: priložnost ali nevarnost?«

Na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije je v četrtek, 6. 12. 2018, potekala okrogla miza “Nova družbena gibanja in pravice žensk: priložnost ali nevarnost”, na kateri so zbrani razpravljali o pravicah, vlogi in položaju žensk v današnjem svetu.

O aktualni tematiki so spregovorili prorektorica in profesorica sociologije na Univerzi v Mariboru dr. Marina Tavčar Kranjc, dramaturginja v Slovenskem ljudskem gledališču Celje in nekdanja umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje Alja Predan in direktor oskrbne verige v Pivovarni Laško Union, d. o. o., Matej Oset. Z gosti se je pogovarjala sodelavka fakultete, sodnica Ustavnega sodišča Republike Slovenije, doc. dr. Špelca Mežnar.

Gostje okrogle mize, ki je pritegnila veliko obiskovalcev, so si bili enotni, da je potrebno na vseh področjih družbenega življenja skrbeti za uravnoteženost. ”Trendi vodijo v smer izenačevanja, tako družbeno kot zasebno. Da bodo te možnosti dosegljive kateri koli ženski, pa bo treba v družbi še veliko stvari premakniti, ” je ob koncu dodala dr. Tavčar Krajnčeva.

”Menim, da se moramo vsi, tako moški kot ženske, zavedati, da je proces osvobajanja žensk in moških od stereotipnih vzorcev in vlog, nekaj, kar je treba gojiti ves čas. Samo tako bomo dosegli skladnost na vseh življenjskih področjih, saj nam prav ta enakopravna pozicija pogosto osrečuje življenje in je nekaj vzajemnega,” je sklenila Alja Predan.