Okrogla miza o izzivih ekonomske politike v letu 2020

Dne, 27. 11. 2019, je na MFDPŠ potekala okrogla miza Izzivi ekonomske politike v letu 2020, na kateri so sodelovali direktorica Urada za makroekonomske analize in razvoj RS mag. Marijana Bednaš, predsednik Fiskalnega sveta RS, profesor ekonomije in nekdanji minister za ekonomske odnose in razvoj dr. Davorin Kračun ter mednarodni podjetnik in investitor dr. Tomaž Subotič.

Razpravo, ki je pritegnila zlasti veliko uspešnih podjetnikov, je vodil sodelavec fakultete dr. Janez Šušteršič, profesor ekonomije in nekdanji finančni minister.

V pogovoru so gostje okrogle mize poskušali odgovoriti na vprašanja kakšne gospodarske razmere lahko pričakujemo v Sloveniji v letu 2020; zakaj se razmere poslabšujejo in ali se moramo bati nove gospodarske krize; kako se slabše razmere čutijo v gospodarstvu in koga bo kriza najbolj prizadela; zakaj bi se morala odzvati ekonomska politika; ali sta proračuna za leti 2020 in 2021 ustrezen odziv na pričakovane razmere ter ali so slovenska podjetja dovolj dobro upravljana, da se bodo lahko ustrezno prilagodila poslabšanim razmeram.

Napovedi o slovenski gospodarski rasti v naslednjem letu za zdaj vztrajajo pri treh odstotkih z veliko možnostjo, da je ta lahko tudi nekaj slabša in z nikakršno možnostjo, da bi ta lahko bila višja, so ugotavljali gostje današnje okrogle mizi in okroglo mizo strnili z izjavo, da modrosti imamo dovolj, morda pa biti tudi v politiki.