Na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije smo v torek, 4. 2. 2020, gostili predavanje z naslovom Dan po diplomi. Kot izda že ime samo, smo se dotaknili teme, ki skrbi marsikaterega študenta – kaj bo po tem, ko diplomiram?

Študenti in študentke so se polni pričakovanj in vprašanj zbrali na predavanju, kjer so izvedeli veliko novega in zanimivega o tem, kako se predstaviti bodočemu delodajalcu, izbirnih postopkih v podjetjih, zaposlitvi v tujini in še mnogo več. Na dogodku so sodelovali trije odlični predavatelji iz stroke, ki so študentom predavali iz lastnih izkušenj.

Kot prvi je svoje znanje podal doc. dr. Aleš Semeja, direktor družbe Adria d.o.o., ki ima že skoraj 20 let izkušenj na vodilnih mestih v slovenskem turizmu. Študentom je predstavil, kako poteka prvi stik iskalca dela z delodajalcem, torej izbirni postopek kandidatov v podjetju. Našteli smo kompetence, kot je npr. samoiniciativnost, ki posamezniku pripomorejo k ustvarjanju dobrega vtisa na delodajalca in pomagajo pri prebijanju skozi selekcijski postopek. Poudaril je tudi, kako pomembne so komunikacijske veščine na kariernem razgovoru, kakšne napake posamezniki na razgovorih največkrat naredijo ter kako posameznik obdrži službo in si zgradi kariero in ustvari celo osebno blagovno znamko oz. podobo.

Naslednja predavateljica iz prakse je bila dr. Valentina Božič, globalna direktorica trženja z dolgoletnimi izkušnjami na vodilnih položajih v turizmu, trgovini in mednarodni prodaji iz podjetja Nektar Natura. Študente je sprva spodbudila k premisleku o tem, kaj sploh želijo delati in kaj želijo doseči. Nato pa se je dotaknila teme gradnje kariere v mednarodni prodaji, kaj je pri tem pomembno in kako pristopiti k mednarodnim podjetjem ter ohraniti stik s kupcem. Študente je opozorila, da morajo biti vedno učeči in poslušati trende, če želijo biti dobri in uspešni.

Po kratkem premoru pa je zbrano množico nagovoril še g. Urban Mrak, programer, ustanovitelj in direktor več start-up tehnoloških podjetij, ki je trenutno zaposlen kot manager podjetja Venturia d.o.o. in direktor start-upa KARISMO d.o.o. študentom je predaval o IT industriji in kako izgleda dan programerja. Ugotavljali so, kako se usposobiti za delo v informacijski tehnologiji in katera znanja potrebuješ za telo v tej branži. Pripovedoval je o svojih izkušnjah s slovenskimi start-up podjetji, načini dela, pričakovanjih, višini plačila itn.

Študenti so na predavanju lahko dobili celostno sliko vstopa na trg dela, bodisi kot uslužbenec bodisi kot samostojni podjetnik.

 

Skip to content