Gregor Rozman, Management znanja, 2020
Universidade Portucalense Infante D. Henrique, Porto, Portugalska
Razloga, da sem se odločil za Porto na Portugalskem, sta bila dva: zavrnitev mobilnosti na Dansko, ker tuja fakulteta ni imela magistrskega programa in pa želja po spremembi prostora bivanja. Delno sem bil namreč naveličan Slovenije, predvsem pa Celja, kjer sem živel bolj ali manj skoraj celo življenje.
Pred izbruhom virusa je potekalo življenje v Portu brez večjih težav, toda marca so zaprli univerzo in vzpostavili predavanja preko aplikacije Zoom. Določeni Erasmus študentje in ostali mednarodni študentje so ostali na Portugalskem, določeni pa so se raje vrnili domov. Razlogi za vrnitev so bili različni, od konkretnih navodil s strani države do lastne želje ipd. Tudi jaz sem ostal na Porugalskem in izvajal študij naprej preko aplikacije Zoom. Vsakdanje življenje v Portu je z opredelitvijo izrednih razmer zamrlo, odprte so ostale le trgovine z živili, bolnišnice ter lekarne. Javni transport je ostal operativen in v času karantene bil celo brezplačen. Ko sem se vračal domov nisem imel večjih težav, ne na letališču in ne, ko sem prečkal mejo.
Kljub temu, da je izbruh virusa COVID-19 preprečil določene dogodke in predavanja na univerzi, moram reči, da so predavanja on-line potekala brezhibno. Odzivnost Internacionalne pisarne je bila zelo dobra, prav tako odzivnost profesorjev, ki so bili skoraj vsak dan na voljo za vprašanja in morebitne dileme. 
Predmete sem opravljal bolj ali manj s pisanjem poročil, le pri enem predmetu sem imel pisni izpit. V kolikor si eden/ena izmed tistih, ki ti bolj ustreza pisati poročila, kot pisati izpit, je potem takšna izmenjava lahko zelo super. Edina razlika med MFDPŠ ter UPT je bila v višini kreditnih točk za posamezen predmet. Tako sem moral za en predmet na MFDPŠ opraviti dva predmeta na UPT. Ampak, kaj potem, več predmetov, več novega in raznolikega znanja! Erasmus mobilnost bi priporočal vsakemu študentu. Videl in spoznal sem veliko novih stvari, od kulture, kulinarike, do drugačnega načina življenja.

Martin Satler, Poslovanje v sodobni družbi, 2020
University of Applied Sciences Burgenland, Eisenstadt, Avstrija
Za študijsko mobilnost sem se odločil, ker bi si rad odprl kar največ vrat, tako doma kot v tujini. Prav tako sem želel spoznati tuje kulture in jezik ter tvoriti nove vezi. Fakulteto sem izbral, ker je imel MFDPŠ z institucijo že podpisan bilateralni sporazum, Avstrijo pa predvsem zaradi nemškega jezika, kot tudi kulture, navad in pravil, saj imam nekoč željo delati v germanskih državah. Mobilnost je bila enkratna izkušnja, ki bi jo priporočal vsem študentom, saj prispeva k širjenju obzorij in gradi mostove med kulturami. Bival sem v študentskem domu, katerega priporoča tudi partnerska institucija in nudi vse ugodnost in aktivnosti za tujega študenta. Vsak dan posebej je bil fina in predvsem zanimiva izkušnja. Mobilnost bi priporočal zato, ker je to zabaven in sproščen način spoznavanja tujih kultur, jezikov, načinov mišljenja in marsičesa drugega, s čimer začneš tudi nase in svoje okolje gledati drugače.

Nina Zlatečan, Management znanja, 2019
ESCS – School of Communication and Media Studies, Lizbona, Portugalska
Gre za priložnost, katera postane neverjetna življenjska izkušnja! Za katero sem neizmerno hvaležna. Sama sem bila na izmenjavi v zimskem semestru, 4 mesece novih avantur, spoznavanj, dogajanj, katerih ne bom pozabila do konca življenja. Za mobilnost sem se odločila, ker sem človek, ki obožuje nove izzive, avanture, potovanja, dogajanja… Študentski staž se mi počasi zaključuje, zato sem si želela zadnje leto popestriti z novim izzivom, priložnostjo, katera lahko, da je bila zadnja. Portugalsko sem izbrala čisto po naključju, sprva sem želela v Makedonijo, vendar je njihova ažurnost pretekla vse zadnje roke. Portugalska pa kasneje zaradi pozitivnih izkušenj drugih ter ugodne klime. Bivala sem v Lizboni, v privatnem stanovanju z drugimi Erasmus študenti.
Samo izmenjavo sem doživela kot rast osebnosti, spoznavanje samega sebe, svojih iznajdljivosti, širjenje horizonta, vidikov… Za vse to pa sem neizmerno hvaležna vsem, ki sem jih spoznala tekom moje izmenjave. Vsekakor pa je pomembna tudi šola, novi načini učenja, vidiki, novo pridobljeno znanje… Obiskovala sem Šolo za komunikacijo in medijske študije, katera mi je predstavljala nekaj čisto novega. Spoznala sem področje o katerem nisem vedela veliko. Poleg novo pridobljenega znanja sem tudi bila deležna tudi drugačnega šolskega sistema.
Vsem, ki se odločajo za izmenjavo jo toplo priporočam, saj to ni samo izmenjava temveč košček – del življenja, ki vas bo izpopolnjeval skozi celotno kariero, življenje.  Gre za preživet čas v tujini, za katerega vam ne bo nikoli žal.

Luka Robida, Management znanja, 2019

University of Algarve, Portugalska
Glavni dejavnik, ki je vplival na mojo odločitev za mobilnost, je predvsem priporočilo prijateljev, ki so že opravili mobilnost. Prav nihče namreč ni izrekel niti ene negativne posledice oz. Izkušnje glede Erasmus mobilnosti, pa čeprav so bili praktično po vsem svetu. Želja po širjenju horizontov, pridobivanju novih perspektiv in širin ter hkrati piljenje socialnih, interakcijskih veščin v kombinaciji z izpopolnjevanjem tujega jezika je definitivno zadetek v polno! Hkrati pa z malce sreče vse to poteka v sproščenem ter pozitivnem ozračju z neverjetnimi ljudmi, ki prihajajo z vsega sveta.
Fakulteta, kjer sem preživel drugi letnik magisterija, je obmorska fakulteta na južni obali Portugalske, ki je specializirana za tuje študente, bodisi full-time, bodisi Erasmus študente. V šolskem letu smo tujci sestavljali kar 25% vseh študentov, kar definitivno pripomore k občutku, da smo vsi enaki in enakopravni. Predavanja so pri magistrskem programu iz managementa na tamkajšnji fakulteti potekala v angleščini, predavali so profesorji z različnih držav ter z različnimi ozadji.
Življenje v pokrajini Algarve je sanjsko. Vreme je večinoma sončno in toplo, tudi pozimi. Vse poteka sproščeno in kot se za jug spodobi malce počasneje, česar se je potrebno definitivno navaditi. V celotnem letu sploh nisem zapustil države, saj Portugalska ponuja toliko priložnosti za raziskovanje in obiskovanje različnih regij, mest, plaž in narodnih parkov po dokaj dostopnih cenah.
Definitivno sem mnenja, da mobilnost vpliva na posameznika in njegovo življenjsko perspektivo. Doda širino in te tudi prizemlji. Posledično vpliva tudi na potencialno kariero. V mojem primeru lahko rečem, da je že vplivala, saj sem na prvem razgovoru za službo dobil pozitiven feedback, ki se je nanašal ravno na mojo mobilnost. V podjetju so dejali, da cenijo in spoštujejo mlade ljudi, ki si drznejo stopiti izven okvirjev in narediti ta “velik korak”, ki se sicer zdi velik, ampak v resnici ni tako strašen, kot sprva izgleda. Zato lahko rečem, da definitivno priporočam vsaj poigravanje z mislijo o Erasmus mobilnosti vsakemu študentu. Tisti, ki pa že kolebate ali bi ali ne bi, mislim, da si morate zastaviti samo vprašanje: Kaj pa lahko izgubiš? Nič. Kaj pa lahko pridobiš? Marsikaj!

Zdravko Valentin, Management znanja, 2019
Istanbul Bilgi University v Turčiji
Zdravko Valentin je prvi študent MFDPŠ, ki študijsko mobilnost opravlja na turški univerzi v mestu Istanbul, ki je pomembno kulturno in gospodarsko središče Turčije z zelo bogato zgodovino. Prepričani smo, da bo Zdravkova Erasmus+ izkušnja nadvse pozitivna. Zdravko namreč pravi, da se veseli nadaljnjega raziskovanja mesta in njegove kulture, prav tako predavanj in novih sošolcev. Življenje na izmenjavi opisuje kot zelo pestro, saj se je bilo potrebno soočiti z novo kulturo, jezikom in novim načinom življenja. 

Sabina Močnik, Poslovanje v sodobni družbi, 2018
Ekonomska fakulteta Univerze v Splitu, Hrvaška
Svojo izkušnjo izmenjave Sabina opiše z naslednjimi besedami: »Pa kaj boš doli na Hrvaškem, tja lahko greš vsako poletje. Saj sploh ne boš izboljšala angleščine, hrvaščino pa itak že znaš!« S takšnimi in podobnimi stavki sem se srečevala, preden sem se odpravila na pot v Split. Sedaj lahko rečem, da je bila to ena izmed boljših odločitev v mojem življenju. Spoznala sem ljudi različnih narodnosti, od Italijanov, Poljakov, Nemcev, Francozov in Turkov, pa celo Južnoafričanov. V tem obdobju zares ugotoviš kdo si in kaj si želiš v življenju, naučiš se novih besed v tujem jeziku ter izboljšaš tiste, katere že znaš. Postaneš bolj samostojna in potrpežljiva oseba. Vsakemu, ki vsaj malo razmišlja o tem, ali bi šel na izmenjavo, lahko rečem samo: pojdi! Takšne odločitve se nikoli ne obžaluje. 

Alin Anaja Kragelj, Ekonomija v sodobni družbi,
Erasmus+ praksa v podjetju Gorenje Austria Handelsges.m.b.H. v Avstriji
Po dveh mesecih Erasmus+ prakse v podjetju Gorenje v Avstriji lahko tudi sama priznam, da je bila to daleč najboljša izkušnja v mojem življenju. Želim si tudi, da po zaključenem študiju odidem ponovno, vendar za daljše časovno obdobje. Erasmus izmenjava bo vsekakor vplivala na mojo karierno pot, prav tako pa tudi na osebno.
Anja Kragelj

Ania Kiara Felandres, Ekonomija v sodobni družbi,
Veleposlaništvo RS v Avstriji
Sama praksa je bila izkušnja, ki ji ni para! Raziskuješ in učiš se predvsem samostojnosti in iznajdljivosti. Sodelovanje z gostiteljsko organizacijo je bilo uspešno in poučno, a kar je najpomembneje, da sem se učila tudi sama o sebi. Preko te izkušnje sem pridobila veliko samozavesti, odločnosti in poguma. Vsem, ki šele razmišljate, ali bi odšli na prakso v tujino, svetujem, da ne odlašate.
Ania Kiara Felandres Erasmus

Tamara Ravnak in Rok Kmetič, Poslovanje v sodobni družbi
Fakulteta je že od zunaj kazala elegantnost in modernost, izkazalo pa se je, da ima tudi svoj bar. Tja lahko greš po končanih obveznostih tudi na igro biljarda, ročnega nogometa, ali pa le na klepet ob kavici ali pivu s svojimi sošolci. Ti so bili z vseh koncev sveta: Slovaške, Poljske, Madžarske, Kitajske, čez-oceanske Amerike in še nekaj drugih držav. Z nekaterimi sva postala dobra prijatelja in jih bova v prihodnosti tudi še kdaj obiskala.
Tamara Ravnak in Rok Kmetic

Marina Marinčić, Ekonomija v sodobni družbi
Praksa v tujini je bila neverjetna izkušnja in priložnost, ki jo mora doživeti vsak! Kaj je boljšega od tega, da živiš v drugi državi, kulturi, spoznaš ogromno novih ljudi, okolje, tudi same razmere v državi in deluješ v podjetju, ki te sprejme in te ves čas preizkuša z vedno novimi in novimi nalogami.
Marina Marincic

Jerneja Rošer, Ekonomija v sodobni družbi

“Erasmus is not a period of life, it’s a spirit of life.” Stavek, ki velja in s katerim se zagotovo strinja prav vsak Erasmus študent. Zame je bilo pol leta študija na otoku Gran Canaria resnično nepozabna življenjska izkušnja in najbolje preživeti meseci mojega študija.
Jernej Rošker

Lea Mesarič, Ekonomija v sodobni družbi
Erasmus izmenjava na Business Academy SouthWest na Danskem? Seveda! Krasni sošolci, odlični predavatelji in še boljši cimri! Svojo izmenjavo lahko opišem kot eno najlepših izkušenj v mojem življenju. V teh nekaj mesecih sem spoznala veliko novih ljudi, sklenila ogromno novih prijateljstev, spoznala drugačne in nove kulture, navade ter običaje. Spoznala sem ljudi z vsega sveta, za katere verjamem, da bomo ostali v stikih.
Lea Mesarič

Sara Rančan, Poslovanje v sodobni družbi
Erasmus izmenjava na Portugalskem – z drugimi besedami »nepozabni kulturni miks«! Odločitev za mednarodno izmenjavo je stvar, kjer je odgovor lahko vedno samo: »Da! Da! DA!!« Še preden sem dobila vse pritrdilne odgovore sem imela kovčke že pripravljene. Doživela sem pet nepozabnih mesecev potovanj, izletov, zabav, in novih poznanstev.
Sara Rančan

Urška Funkel, Ekonomija v sodobni družbi
Tako kot verjetno vsi tisti, ki so z mano delili to izkušnjo menim tudi jaz, da je to neponovljiv spomin, ki ga ne more nadomestiti nobena druga stvar, vsekakor se ne da kupiti, preprosto jo je treba živeti. Je obdobje, ko spoznaš meje tolerance, je odličen čas za učenje novih jezikov in za sklepanje novih prijateljstev katera pa ostanejo tudi ko letalo pristane v domači državi.
Urška Funkel

Sanja Povše, Ekonomija v sodobni družbi
Če imate možnost, pojdite na izmenjavo za celo leto. Verjemite mi, ne bo vam žal, kajti to je idealna priložnost, da spoznate samega sebe, spoznate ogromno ljudi iz celega sveta in postanete samostojni.
Sanja Povše

Tina Hrastnik, Poslovanje v sodobni družbi
Da bom odšla študirat na izmenjavo nekam v tujino, sem vedela že od nekdaj. Kdaj pa sem izbrala Portugalsko, se ne spomnim več. A je bilo to, da sem slišala da je toplo, da je južno, ali enostavno samo, da je daleč? Mogoče utrip vedno živahnega velemesta, s pridihom eksotike (čeprav gre Portugalcem ob besedi “eksotika” na smeh), mogoče morje, kronično flegmatični, a še vedno temperamentni ljudje, dobra cerveza, ali pasteis de Belem? Odločitev je padla.
Tina Hrastnik