Lorena Hankić, Poslovanje v sodobni družbi, 2022
Universidade Portucalense, Porto, Portugalska
Študirala sem na Portugalskem v Portu, kjer sem obiskovala študij Universidade Portucalense. V Portu sem preživela 5 prelepih mescev. Stanovala sem v študentski rezidenci Milestone, katera se nahaja blizu študija. Študentsko življenje v tujini je bilo nekaj najbolj zanimivega in najlepšega, kar sem doživela. Če bi lahko spremenila eno stvar, bi ta bila, da nisem odšla na študij v tujino za celo leto. Spoznala sem veliko ostalih Erasmus študentov iz različnih držav, s katerimi smo si bili zelo blizu. Pridobila sem veliko znanja, ne samo iz vidika šole ampak tudi o njihovi kulturi in navadah. Življenje v Portu mi je bilo izredno všeč in moram reči, da bom to okolico zelo pogrešala in se vsekakor še vrnila. Mobilnost priporočam vsakemu. Če ima kdo premisleke glede študija v tujini, bi rekla samo POJDI. Če bi lahko, bi odšla še neštetokrat na Erasmus. Jaz bom mobilnost še vsekakor ponovila. Izkušnja mi je dala nov pogled na svet okoli sebe, pa tudi na samega sebe. Izkušnja mi je veliko pripomogla tako kot pri osebnem razvoju, kot pri širjenju obzorja.

Timi Fazliu, Management znanja, 2022
Kasetsart University, Bangkok, Tajska
I am Timi Fazliu student at the International School for Social and Business Studies, studying knowledge management from Slovenia. I am currently on an Erasmus student exchange from 1.3.2022 to 16.6.2022 in Bangkok, Thailand at Kasetsart University.
On February 28, 2022, I set out on a journey to Vienna. I flew to Bangkok on March 1st. I spent the first day at the hotel. I had to do a covid test. The result was negative. My journey continued to the Kasetsart University dormitory. There was a friendly living room with air conditioning, a bathroom and a balcony.
I was received by friendly professors at Kasetsart University. I was given materials and instructions for work. I do all the work in collaboration and under the guidance of professors. Knowledge of English is required. The materials are in English. It also communicates in English. You get a sense of connection with the professors. In addition, I acquired and consolidated my knowledge of English in Thailand.
The country is beautiful full of sunshine and friendly smiles. People here in Thailand are tolerant, respectful, they love to help. The food is great. It is an unforgettable life experience.
I gained new knowledge in all areas and in English. I met new people, students from all over the world. I made new acquaintances and friendships. I met a new culture of people.
Unforgettable are the trips and explorations around the beautiful land of Thailand. This is where I feel at home. Traffic connections are good. I can travel through the interior of Thailand by trains, buses and planes that run all the time. Phuket’s largest island is connected by a bridge. I can visit Phuket Island by bus. You have to experience all the beauties of Thailand.
My experience is very instructive and positive. This is my first time abroad for a long time, speaking another language. I feel more prepared for the rest of my life. I gained a lot from personal growth. I expanded the level of English language skills. It is my great personal progress.
Timi Fazliu
Bangkok, June 2022

Sabina Močnik, Management znanja, 2021
Universita Telematica Pegaso, Neapelj, Italija
Če bi bil Neapelj oseba, bi ga opisala kot zanemarjenega možakarja, ki se ga ob seznanitvi kar malo ustrašiš, ko pa ga spoznaš bolje, ugotoviš, da je njegovo srce polno dobrote, iskrenosti in želje po družbi. Ni zaman rek; v Neaplju vsak joče dvakrat: prvič, ko pride v mesto in drugič, ko ga zapušča. Tudi moja Erasmus+ izkušnja se je začela in končala na podoben način. Avtentičen kraj, ki je verjetno najboljša izbira za izmenjavo med Covid časom. Kaotično mesto, ki nikoli ne spi, čeprav je policijska ura ob 22ih zvečer. Kultura prehranjevanja, ki je tako globoko zakoreninjena, da je ne more izpodriniti niti obvezna maska na prostem, niti prepoved uživanja hrane. Hvaležna sem za takšno nepozabno izkušnjo, ki me je ogromno naučila o drugih, pa tudi o sebi. Tako predavanja kot izpiti so ves čas potekali online (in so potekali tako že pred koronavirusom), vendar sem kljub temu dobila priložnost obiskati fakulteto in spoznati koordinatorico. Celotna Erasmus ekipa s fakultete mi je stala ves čas ob strani s podporo in hitro odzivnostjo na WhatsAppu. Tudi organizacije kot so Erasmusland, ESA Napoli in Erasmus Generation so bili v veliko pomoč, tako pri prihodu v mesto, iskanju namestitve in splošni orientaciji. Hrana tam je zelo ugodna, tako v restavracijah kot tudi v trgovini in na tržnici, seveda pa ne gre brez originalne pice, ki je bila na jedilniku (pre)pogosto. Sosedi, ki se neumorno trudijo pogovarjati v »neapeljščini,« medtem ko jim skušaš dopovedati, da komaj razumeš italijanščino. Napor, ki sem ga vložila v pojasnila, da Slovenija ni Slovaška, in da smo pravzaprav njihovi sosedje, nato pa na koncu dobim vprašanje: zakaj potem ne govoriš italijansko, če si naša soseda? Vendar je vsaka še tako neprijetna situacija bila vredna in bi jo z največjim veseljem ponovila še enkrat. Pridobila sem veliko novega znanja, prijateljev s celega sveta in spominov, katerih se ne da kar tako ubesediti, vendar bodo ostali zavedno v meni, kot popotnica za nadaljnji osebnostni in karierni razvoj.

Ana Velenšek, Ekonomija v sodobni družbi, 2020/2021
Studifahrten GmbH, Aachen, Nemčija
Kdaj točno sem vedela, da bom opravljala prakso v tujini? V trenutku, ko sem se vrnila iz Erasmus+ študija v tujini. Kdorkoli bere moj zapis in se sprašuje, ali naj gre v tujino, ali je to pravi korak – še posebej letos ob teh ekstremnih dogodkih – moj odgovor je zelo preprosti… JA, POJDI!
To je edinstvena priložnost za vsakogar, ki si upa drzniti samega sebe postavit izven ”varnih” okvirjev naše preljube, a male države. Ne poznam niti ene osebe, ki bi ji bilo žal za Erasmus+ izkušnjo! 
Lahko povem, da nisem imela načrtovano, v katero državo bi odšla tokrat, imela pa sem točno predstavljeno delo oz. sektor, katerega sem si želela od bližje spoznati… in nato se je zgodilo! Našla sem točno to, kar sem iskala! Že od nekdaj me zanima turizem, zadnji 2 leti pa me koordinacija mobilnosti oz. organizacija izletov kar sama vabi k sebi. Studifahrten je nemška potovalna agencija, namenjena izključno študentom. Organizirajo enodnevne izlete in večdnevna potovanja po ”budget friendly” cenah. Zaradi manjšega obsega ljudi v podjetju, zaposleni poskrbijo, da v nekaj mesecih spoznaš celotno delovanje podjetja in imaš različne delovne naloge, kar je meni osebno pisano na kožo…. vsak dan pooseblja drugačen izziv? Ja, prosim! Tako, naj bi med prakso bila zadolžena od marketinga na socialnih omrežjih do vodenja izletov po celotni Evropi. Slednjega mi žal ni uspelo doživeti zaradi pandemije. Po samo enem mesecu prakse je Nemčija šla v popolno zaprtje, zato sem bila primorana odditi domov, kjer naj bi počakala na umiritev situacije. Na žalost se po več mesecih čakanja ni nič konkretno izboljšalo, še posebej v sektorju turizma, zato sem prakso nadaljevala od doma preko interneta, kar mi je predstavljalo čisto drugačen izziv. Lahko rečem, da sem s svojo prakso zelo zadovoljna kljub temu, da se ni odvila niti približno, tako, kot sem si jo predstavljala.  Hvaležna sem za to izkušnjo, saj me je naučila velikega pomena prilagoditve na nepoznano oz. hitro spremenjujoče dogodke. Seveda bi si želela potovati, organizirati ter voditi izlete po celotni Evropi, vendar za vse to bo še prišel moj čas. Tokrat se pač preprosto ni izšlo. Sem se pa ogromno naučila o samem marketingu na spletu, še posebej preko socialnih omrežij. To znanje bom definitivno uporabila, mogoče celo potrebovala v prihodnosti, tako, da sem zelo vesela, saj kljub temu, da se praksa ni izšla po mojih pričakovanjih, sem spoznala ogromno novih stvari in usplela implementirati teoretično znanje v praksi.
Za konec pa bi se rada zahvalila MFDPŠ-ju in vsem uslužbencem za dve prekrasni priložnosti v tujini, obe čisto drugačni, a meni domači! Iz moje strani je tisti M čisto upravičen 😉 

Gregor Rozman, Management znanja, 2020
Universidade Portucalense Infante D. Henrique, Porto, Portugalska
Razloga, da sem se odločil za Porto na Portugalskem, sta bila dva: zavrnitev mobilnosti na Dansko, ker tuja fakulteta ni imela magistrskega programa in pa želja po spremembi prostora bivanja. Delno sem bil namreč naveličan Slovenije, predvsem pa Celja, kjer sem živel bolj ali manj skoraj celo življenje.
Pred izbruhom virusa je potekalo življenje v Portu brez večjih težav, toda marca so zaprli univerzo in vzpostavili predavanja preko aplikacije Zoom. Določeni Erasmus študentje in ostali mednarodni študentje so ostali na Portugalskem, določeni pa so se raje vrnili domov. Razlogi za vrnitev so bili različni, od konkretnih navodil s strani države do lastne želje ipd. Tudi jaz sem ostal na Porugalskem in izvajal študij naprej preko aplikacije Zoom. Vsakdanje življenje v Portu je z opredelitvijo izrednih razmer zamrlo, odprte so ostale le trgovine z živili, bolnišnice ter lekarne. Javni transport je ostal operativen in v času karantene bil celo brezplačen. Ko sem se vračal domov nisem imel večjih težav, ne na letališču in ne, ko sem prečkal mejo.
Kljub temu, da je izbruh virusa COVID-19 preprečil določene dogodke in predavanja na univerzi, moram reči, da so predavanja on-line potekala brezhibno. Odzivnost Internacionalne pisarne je bila zelo dobra, prav tako odzivnost profesorjev, ki so bili skoraj vsak dan na voljo za vprašanja in morebitne dileme. 
Predmete sem opravljal bolj ali manj s pisanjem poročil, le pri enem predmetu sem imel pisni izpit. V kolikor si eden/ena izmed tistih, ki ti bolj ustreza pisati poročila, kot pisati izpit, je potem takšna izmenjava lahko zelo super. Edina razlika med MFDPŠ ter UPT je bila v višini kreditnih točk za posamezen predmet. Tako sem moral za en predmet na MFDPŠ opraviti dva predmeta na UPT. Ampak, kaj potem, več predmetov, več novega in raznolikega znanja! Erasmus mobilnost bi priporočal vsakemu študentu. Videl in spoznal sem veliko novih stvari, od kulture, kulinarike, do drugačnega načina življenja.

Martin Satler, Poslovanje v sodobni družbi, 2020
University of Applied Sciences Burgenland, Eisenstadt, Avstrija
Za študijsko mobilnost sem se odločil, ker bi si rad odprl kar največ vrat, tako doma kot v tujini. Prav tako sem želel spoznati tuje kulture in jezik ter tvoriti nove vezi. Fakulteto sem izbral, ker je imel MFDPŠ z institucijo že podpisan bilateralni sporazum, Avstrijo pa predvsem zaradi nemškega jezika, kot tudi kulture, navad in pravil, saj imam nekoč željo delati v germanskih državah. Mobilnost je bila enkratna izkušnja, ki bi jo priporočal vsem študentom, saj prispeva k širjenju obzorij in gradi mostove med kulturami. Bival sem v študentskem domu, katerega priporoča tudi partnerska institucija in nudi vse ugodnost in aktivnosti za tujega študenta. Vsak dan posebej je bil fina in predvsem zanimiva izkušnja. Mobilnost bi priporočal zato, ker je to zabaven in sproščen način spoznavanja tujih kultur, jezikov, načinov mišljenja in marsičesa drugega, s čimer začneš tudi nase in svoje okolje gledati drugače.

Nina Zlatečan, Management znanja, 2019
ESCS – School of Communication and Media Studies, Lizbona, Portugalska
Gre za priložnost, katera postane neverjetna življenjska izkušnja! Za katero sem neizmerno hvaležna. Sama sem bila na izmenjavi v zimskem semestru, 4 mesece novih avantur, spoznavanj, dogajanj, katerih ne bom pozabila do konca življenja. Za mobilnost sem se odločila, ker sem človek, ki obožuje nove izzive, avanture, potovanja, dogajanja… Študentski staž se mi počasi zaključuje, zato sem si želela zadnje leto popestriti z novim izzivom, priložnostjo, katera lahko, da je bila zadnja. Portugalsko sem izbrala čisto po naključju, sprva sem želela v Makedonijo, vendar je njihova ažurnost pretekla vse zadnje roke. Portugalska pa kasneje zaradi pozitivnih izkušenj drugih ter ugodne klime. Bivala sem v Lizboni, v privatnem stanovanju z drugimi Erasmus študenti.
Samo izmenjavo sem doživela kot rast osebnosti, spoznavanje samega sebe, svojih iznajdljivosti, širjenje horizonta, vidikov… Za vse to pa sem neizmerno hvaležna vsem, ki sem jih spoznala tekom moje izmenjave. Vsekakor pa je pomembna tudi šola, novi načini učenja, vidiki, novo pridobljeno znanje… Obiskovala sem Šolo za komunikacijo in medijske študije, katera mi je predstavljala nekaj čisto novega. Spoznala sem področje o katerem nisem vedela veliko. Poleg novo pridobljenega znanja sem tudi bila deležna tudi drugačnega šolskega sistema.
Vsem, ki se odločajo za izmenjavo jo toplo priporočam, saj to ni samo izmenjava temveč košček – del življenja, ki vas bo izpopolnjeval skozi celotno kariero, življenje.  Gre za preživet čas v tujini, za katerega vam ne bo nikoli žal.

Luka Robida, Management znanja, 2019

University of Algarve, Portugalska
Glavni dejavnik, ki je vplival na mojo odločitev za mobilnost, je predvsem priporočilo prijateljev, ki so že opravili mobilnost. Prav nihče namreč ni izrekel niti ene negativne posledice oz. Izkušnje glede Erasmus mobilnosti, pa čeprav so bili praktično po vsem svetu. Želja po širjenju horizontov, pridobivanju novih perspektiv in širin ter hkrati piljenje socialnih, interakcijskih veščin v kombinaciji z izpopolnjevanjem tujega jezika je definitivno zadetek v polno! Hkrati pa z malce sreče vse to poteka v sproščenem ter pozitivnem ozračju z neverjetnimi ljudmi, ki prihajajo z vsega sveta.
Fakulteta, kjer sem preživel drugi letnik magisterija, je obmorska fakulteta na južni obali Portugalske, ki je specializirana za tuje študente, bodisi full-time, bodisi Erasmus študente. V šolskem letu smo tujci sestavljali kar 25% vseh študentov, kar definitivno pripomore k občutku, da smo vsi enaki in enakopravni. Predavanja so pri magistrskem programu iz managementa na tamkajšnji fakulteti potekala v angleščini, predavali so profesorji z različnih držav ter z različnimi ozadji.
Življenje v pokrajini Algarve je sanjsko. Vreme je večinoma sončno in toplo, tudi pozimi. Vse poteka sproščeno in kot se za jug spodobi malce počasneje, česar se je potrebno definitivno navaditi. V celotnem letu sploh nisem zapustil države, saj Portugalska ponuja toliko priložnosti za raziskovanje in obiskovanje različnih regij, mest, plaž in narodnih parkov po dokaj dostopnih cenah.
Definitivno sem mnenja, da mobilnost vpliva na posameznika in njegovo življenjsko perspektivo. Doda širino in te tudi prizemlji. Posledično vpliva tudi na potencialno kariero. V mojem primeru lahko rečem, da je že vplivala, saj sem na prvem razgovoru za službo dobil pozitiven feedback, ki se je nanašal ravno na mojo mobilnost. V podjetju so dejali, da cenijo in spoštujejo mlade ljudi, ki si drznejo stopiti izven okvirjev in narediti ta “velik korak”, ki se sicer zdi velik, ampak v resnici ni tako strašen, kot sprva izgleda. Zato lahko rečem, da definitivno priporočam vsaj poigravanje z mislijo o Erasmus mobilnosti vsakemu študentu. Tisti, ki pa že kolebate ali bi ali ne bi, mislim, da si morate zastaviti samo vprašanje: Kaj pa lahko izgubiš? Nič. Kaj pa lahko pridobiš? Marsikaj!

Zdravko Valentin, Management znanja, 2019
Istanbul Bilgi University v Turčiji
Zdravko Valentin je prvi študent MFDPŠ, ki študijsko mobilnost opravlja na turški univerzi v mestu Istanbul, ki je pomembno kulturno in gospodarsko središče Turčije z zelo bogato zgodovino. Prepričani smo, da bo Zdravkova Erasmus+ izkušnja nadvse pozitivna. Zdravko namreč pravi, da se veseli nadaljnjega raziskovanja mesta in njegove kulture, prav tako predavanj in novih sošolcev. Življenje na izmenjavi opisuje kot zelo pestro, saj se je bilo potrebno soočiti z novo kulturo, jezikom in novim načinom življenja. 

Sabina Močnik, Poslovanje v sodobni družbi, 2018
Ekonomska fakulteta Univerze v Splitu, Hrvaška
Svojo izkušnjo izmenjave Sabina opiše z naslednjimi besedami: »Pa kaj boš doli na Hrvaškem, tja lahko greš vsako poletje. Saj sploh ne boš izboljšala angleščine, hrvaščino pa itak že znaš!« S takšnimi in podobnimi stavki sem se srečevala, preden sem se odpravila na pot v Split. Sedaj lahko rečem, da je bila to ena izmed boljših odločitev v mojem življenju. Spoznala sem ljudi različnih narodnosti, od Italijanov, Poljakov, Nemcev, Francozov in Turkov, pa celo Južnoafričanov. V tem obdobju zares ugotoviš kdo si in kaj si želiš v življenju, naučiš se novih besed v tujem jeziku ter izboljšaš tiste, katere že znaš. Postaneš bolj samostojna in potrpežljiva oseba. Vsakemu, ki vsaj malo razmišlja o tem, ali bi šel na izmenjavo, lahko rečem samo: pojdi! Takšne odločitve se nikoli ne obžaluje. 

Alin Anaja Kragelj, Ekonomija v sodobni družbi,
Erasmus+ praksa v podjetju Gorenje Austria Handelsges.m.b.H. v Avstriji
Po dveh mesecih Erasmus+ prakse v podjetju Gorenje v Avstriji lahko tudi sama priznam, da je bila to daleč najboljša izkušnja v mojem življenju. Želim si tudi, da po zaključenem študiju odidem ponovno, vendar za daljše časovno obdobje. Erasmus izmenjava bo vsekakor vplivala na mojo karierno pot, prav tako pa tudi na osebno.
Anja Kragelj

Ania Kiara Felandres, Ekonomija v sodobni družbi,
Veleposlaništvo RS v Avstriji
Sama praksa je bila izkušnja, ki ji ni para! Raziskuješ in učiš se predvsem samostojnosti in iznajdljivosti. Sodelovanje z gostiteljsko organizacijo je bilo uspešno in poučno, a kar je najpomembneje, da sem se učila tudi sama o sebi. Preko te izkušnje sem pridobila veliko samozavesti, odločnosti in poguma. Vsem, ki šele razmišljate, ali bi odšli na prakso v tujino, svetujem, da ne odlašate.
Ania Kiara Felandres Erasmus

Tamara Ravnak in Rok Kmetič, Poslovanje v sodobni družbi
Fakulteta je že od zunaj kazala elegantnost in modernost, izkazalo pa se je, da ima tudi svoj bar. Tja lahko greš po končanih obveznostih tudi na igro biljarda, ročnega nogometa, ali pa le na klepet ob kavici ali pivu s svojimi sošolci. Ti so bili z vseh koncev sveta: Slovaške, Poljske, Madžarske, Kitajske, čez-oceanske Amerike in še nekaj drugih držav. Z nekaterimi sva postala dobra prijatelja in jih bova v prihodnosti tudi še kdaj obiskala.
Tamara Ravnak in Rok Kmetic

Marina Marinčić, Ekonomija v sodobni družbi
Praksa v tujini je bila neverjetna izkušnja in priložnost, ki jo mora doživeti vsak! Kaj je boljšega od tega, da živiš v drugi državi, kulturi, spoznaš ogromno novih ljudi, okolje, tudi same razmere v državi in deluješ v podjetju, ki te sprejme in te ves čas preizkuša z vedno novimi in novimi nalogami.
Marina Marincic

Jerneja Rošer, Ekonomija v sodobni družbi

“Erasmus is not a period of life, it’s a spirit of life.” Stavek, ki velja in s katerim se zagotovo strinja prav vsak Erasmus študent. Zame je bilo pol leta študija na otoku Gran Canaria resnično nepozabna življenjska izkušnja in najbolje preživeti meseci mojega študija.
Jernej Rošker

Lea Mesarič, Ekonomija v sodobni družbi
Erasmus izmenjava na Business Academy SouthWest na Danskem? Seveda! Krasni sošolci, odlični predavatelji in še boljši cimri! Svojo izmenjavo lahko opišem kot eno najlepših izkušenj v mojem življenju. V teh nekaj mesecih sem spoznala veliko novih ljudi, sklenila ogromno novih prijateljstev, spoznala drugačne in nove kulture, navade ter običaje. Spoznala sem ljudi z vsega sveta, za katere verjamem, da bomo ostali v stikih.
Lea Mesarič

Sara Rančan, Poslovanje v sodobni družbi
Erasmus izmenjava na Portugalskem – z drugimi besedami »nepozabni kulturni miks«! Odločitev za mednarodno izmenjavo je stvar, kjer je odgovor lahko vedno samo: »Da! Da! DA!!« Še preden sem dobila vse pritrdilne odgovore sem imela kovčke že pripravljene. Doživela sem pet nepozabnih mesecev potovanj, izletov, zabav, in novih poznanstev.
Sara Rančan

Urška Funkel, Ekonomija v sodobni družbi
Tako kot verjetno vsi tisti, ki so z mano delili to izkušnjo menim tudi jaz, da je to neponovljiv spomin, ki ga ne more nadomestiti nobena druga stvar, vsekakor se ne da kupiti, preprosto jo je treba živeti. Je obdobje, ko spoznaš meje tolerance, je odličen čas za učenje novih jezikov in za sklepanje novih prijateljstev katera pa ostanejo tudi ko letalo pristane v domači državi.
Urška Funkel

Sanja Povše, Ekonomija v sodobni družbi
Če imate možnost, pojdite na izmenjavo za celo leto. Verjemite mi, ne bo vam žal, kajti to je idealna priložnost, da spoznate samega sebe, spoznate ogromno ljudi iz celega sveta in postanete samostojni.
Sanja Povše

Tina Hrastnik, Poslovanje v sodobni družbi
Da bom odšla študirat na izmenjavo nekam v tujino, sem vedela že od nekdaj. Kdaj pa sem izbrala Portugalsko, se ne spomnim več. A je bilo to, da sem slišala da je toplo, da je južno, ali enostavno samo, da je daleč? Mogoče utrip vedno živahnega velemesta, s pridihom eksotike (čeprav gre Portugalcem ob besedi “eksotika” na smeh), mogoče morje, kronično flegmatični, a še vedno temperamentni ljudje, dobra cerveza, ali pasteis de Belem? Odločitev je padla.
Tina Hrastnik

Skip to content