PRAVILNIK O PIŠKOTKIH

Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalnikih, tablicah ali mobilnih napravah uporabnikov. S pomočjo piškotkov se na uporabnikovi napravi hranijo unikatni podatki o uporabniku oziroma nastavitve, ki si jih je na posameznem spletnem mestu izbral.

Pridobljene informacije in podatke bomo skrbno varovali ter jih uporabljali izključno za potrebe zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki se prenesejo na računalnik uporabnika ob obisku spletne strani. Običajno se uporabljajo za delovanje bistvenih elementov spletne strani za izboljšanje uporabnikove izkušnje.

Piškotki so shranjeni za čas trajanja ene seje ali dalje. Ob vsakem nadaljnjem obisku lahko le ta ponovno pridobi informacije iz že shranjenega piškotka na uporabnikovem računalniku in ga tako identificira, vendar piškotki ne vsebujejo osebnih podatkov in ne dajejo dostopa do računalnika.

Vsak uporabnik ima popoln nadzor nad piškotki in se lahko tako sam odloči, ali bo dovolil shranjevanje piškotkov na svoji napravi.

Na spletni strani mfdps.si, uporabnikom ponujamo možnost, da se odločijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov. Pri tem opozarjamo, da njihova izključitev lahko privede do morebitnih težav s stranjo, nekatere funkcionalnosti spletne strani so lahko celo onemogočene.

Tabela piškotkov:

VrstaImeNamenTrajanjePosredovanje tretjimPrivolitev uporabnika
druge_utmaGoogle Analytics piškotek za ločevanje med uporabniki in sejami.2 letiGoogle inc.
Piškotek je anonimiziran s storitvijo SafeMetric™ pred posredovanjem
Domnevna
druge_gaGoogle Analytics piškotek za ločevanje med uporabniki in sejami.2 letiGoogle inc.
Piškotek je anonimiziran s storitvijo SafeMetric™ pred posredovanjem
Domnevna
druge_gidGoogle Analytics piškotek za ločevanje med uporabniki in sejami.2 letiGoogle inc.
Piškotek je anonimiziran s storitvijo SafeMetric™ pred posredovanjem
Domnevna
druge_gatUporablja se za hitrost throttle zahtevkov. Če je razvit Google Analytics preko Google Tag Manager, ta piškotek bo imenovan _dc_gtm_<property-id>.1 minutoGoogle inc.
Piškotek je anonimiziran s storitvijo SafeMetric™ pred posredovanjem
Domnevna
lastniMoodleSessionOmogoča avtentifikacijo uporabnikasejniNeNe
drugeactDelovanje Facebook vtičnikaTrajanje sejeFacebook
drugec_userDelovanje Facebook vtičnikaTrajanje sejeFacebook
drugecsmDelovanje Facebook vtičnikaTrajanje sejeFacebook
drugedatrDelovanje Facebook vtičnika2 letiFacebook
drugefrDelovanje Facebook vtičnika1 mesecFacebook
drugeluDelovanje Facebook vtičnika2 letiFacebook
drugepDelovanje Facebook vtičnikatrajanje sejeFacebook
drugepresenceDelovanje Facebook vtičnikatrajanje sejeFacebook
drugesDelovanje Facebook vtičnikatrajanje sejeFacebook
drugexyDelovanje Facebook vtičnikaTrajanje sejeFacebook

Kako upravljati piškotke?

Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Če ste soglasje za piškotke predhodno že dali in se pozneje premislili ter izključili prejemanje piškotkov v svojem brskalniku, bo vaš obisk na spletni strani razumljen kot prvi obisk. V tem primeru boste znova dobili obvestilo o piškotkih.

 

Optimizacija spletne strani – Google Analytics

Zaradi stalne optimizacije naše spletne strani uporabljamo na podlagi 6 (1f) člena Splošne uredbe EU o varstvu podatkov Google Analytics, službo za analiziranje na spletu podjetja Google Inc. (»Google«). Naš upravičen interes sledi iz prikazanih namenov. V zvezi s tem se oblikujejo psevdonimni uporabniški profili in uporabljajo se piškotki. Pri tem piškotek o vaši uporabi te spletne strani pridobi naslednje informacije:

– vrsta/različica spletnega brskalnika,
– uporabljen operacijski sistem,
– napotitveni URL (pred tem obiskana spletna stran),
– ime gostitelja (IP-naslov),
– čas povpraševanja strežnika.

Informacije bodo uporabljene za oceno uporabe naše spletne strani, izdelavo poročil o aktivnosti spletne strani ter za zbiranje nadaljnjih storitev, povezanih z uporabo spletnih strani ter spleta v namene tržnih raziskav in v skladu s potrebnim oblikovanjem teh spletnih strani. IP-naslovi postanejo anonimni, tako da dodelitev ni možna (tako imenovan IP-Masking).

Namestitev piškotkov lahko s pomočjo ustreznih nastavitev vašega brskalnika preprečite; vendar opozarjamo, da v tem primeru nekatere funkcije te spletne strani ne bodo dostopne v celoti. Poleg tega lahko evidentiranje podatkov, pridobljenih s pomočjo piškotkov in nanašajoč se na obisk spletne strani (vključno z vašim IP-naslovom) kakor tudi obdelavo teh podatkov s strani Googla preprečite tako, da iz brskalnika prenesete in naložite ta dodatek za brskalnik Chrome. Dodatno k temu dodatku za brskalnik, zlasti pri brskalnikih na mobilnih napravah, lahko evidentiranje s strani Google Analytics preprečite tako, da se klikne na povezavo (deaktiviraj).

Namesti se zavrnitveni piškotek (Opt-out), ki pri obisku te spletne strani prepreči bodoče zajemanje vaših podatkov. Zavrnitveni piškotek (Opt-out) velja le v tem brskalniku in le za to spletno stran ter se odloži na vaši napravi. Če izbrišete piškotke iz tega brskalnika, morate ponovno določiti zavrnitveni piškotek. Nadaljnje informacije o varstvu podatkov v povezavi z Google Analytics najdete na spletni strani Google Analytics.

Prejemniki/kategorije prejemnikov:

S pomočjo piškotka pridobljene informacije se prenesejo in shranijo na strežnik podjetja Google v ZDA. Vaš IP-naslov ne bo v nobenem primeru povezan z drugimi Googlovimi podatki. Prav tako bodo te informacije po potrebi posredovane tretji osebi, v kolikor je to zakonsko predpisano ali v kolikor tretje osebe te podatke obdelujejo po naročilu.

Trajanje shranjevanja/kriteriji za določanje trajanja shranjevanja:

Po tem, ko IP-naslov postane anonimen, ugotovitev vaše osebe ni več mogoča. Statistično obdelani podatki se v Google Analytics izbrišejo po 26 mesecih. V na osnovi Google Analytics izdelanih poročilih ne obstaja več nobena povezava z osebo.

Kako ravnamo z vašimi osebnimi podatki, ki jih vpišete v obrazce na spletni strani in prijavi na e-obvestil?

Podatke, ki jih vpišete v obrazce na spletni strani, uporabljamo izključno za namen posredovanje informacij v zvezi s študijskimi programi, dogodkih na fakulteti in posredovanje našega Newsletterja. Vaše podatke skrbno varujemo in jih ne posredujemo tretjim osebam oziroma uporabljamo za kakršne koli druge namene.

Z oddajo vašega email soglašate, da vaš elektronski naslov uporabljamo za namene obveščanja o naši dejavnosti. Iz sistema se lahko kadarkoli izpišete in sicer tako, da v poslanem elektronskem sporočilu kliknete na označeno povezavo za odjavo.

Dodatna vprašanja

Vsa nadaljnja vprašanja o piškotkih nam lahko sporočite na email info@mfdps.si.

MFDPŠ

Mariborska cesta 7
3000 Celje

 

 

 

Skip to content