V okviru programa Erasmus+ lahko v tujini opravljate tudi prakso oz. praktično usposabljanje, ki ga izvedete  v podjetju ali organizaciji v sodelujoči državi programa. Organizacije gostiteljice študentske prakse so lahko podjetja, centri za usposabljanje, raziskovalni centri in druge organizacije, vključno z visokošolskimi institucijami. S tovrstno mobilnostjo študentje spoznajo zahteve na evropskem trgu dela, razvijejo svoje delovne izkušnje, jezikovno znanje in poznavanje drugih kultur ter gradijo mednarodno skupnost strokovnjakov svojega področja.

Trajanje
Praksa lahko traja najmanj 2 meseca do največ 12 mesecev. Zanimiva je predvsem za študente tistih študijskih programov, ki imate učno enoto strokovna praksa v svojem predmetniku ali pa si jo izberete kot izbirno učno enoto in na ta način opravite del svojih študijskih obveznosti. Erasmus+ program omogoča tudi mobilnost za namen prakse za mlade diplomante, ki lahko Erasmus prakso (pripravništvo) opravljate še eno leto po diplomiranju.

Finančna dotacija
Erasmus finančna sredstva za sofinanciranje mobilnosti študentov za namen prakse so MFDPŠ dodeljena s strani nacionalne agencije CMEPIUS. Erasmus+ finančna dotacija se omeji in dodeli glede na razpoložljiva sredstva. Finančna dotacija programa Erasmus+ le sofinancira stroške bivanja v tujini in ne pokrije stroškov mobilnosti v celoti.

Višina Erasmus+ dotacije po državah in sofinanciranje

Seznam spletnih strani ki ponujajo prakso
Iščeš priložnosti za prakso v tujini? Obstaja več spletnih strani, ki lahko ti pomagajo. Klikni na spletne povezave  spodaj.

 

praxisleo-net europe_internship

 

Skip to content